لنفادم چیست؟
مایع لنفی(مایعی که سرشار از پروتئین) در مسیر خود از غدد لنفی عبور میکند تا در نهایت در نزدیکی قلب وارد سیستم گردش خون بشود. اگر سیستم لنفاوی به هر دلیلی مسدود شده باشد مایع لنفاوی در بافت ها تجمع می یابد و لنفادم به معنای تورم لنف ایجاد می شود.
لنفادم در یک یا هر دو، دست ها و پاها رخ می دهد.
درمانهای لنفادم:
درمان لنفادم برای هر شخص بسته به علت ورم، محل ورم، میزان سفتی و میزان چربی در ورم، ، میزان فیبروز در بافت و میزان گستردگی ورم متفاوت می باشد.
هر کدام از این فاکتور ها نشان می دهد بیمار به چه نوع لنفادم مبتلا است و به پزشک برای درمان سریع تر و کارامدتر کمک می کند.
برای کاهش لنف میان بافتی پزشک با تجویز داروهایی باعث می شود ادرار افراد بیمار افزایش یابد و بیمار با تکرر ادرار، میزان اب میان بافتی را کم کند همچنین این کار باعث می شود که پروتئین های موجود در لنف در بافت ها باقی بمانند و اب را به سمت خود بکشند و بافت را متورم و سفت و سخت تر کنند.
داروها حتما باید به دستور پزشک تجویز شوند.
افرادی که دچار این بیماری هستند باید از مصرف غذاهای نامناسب پرهیز کنند تا از چاق شدن جلوگیری کنند به دلیل انکه چاقی یکی از دلایل تجمع مواد و همچنین تورم بیش از حد اندام ها می شود و امکان تخلیه لنفاوی را کاهش می دهد.
فعالیت های بدنی و انجام حرکات کششی متناسب باعث می شود مایع لنفاوی در سیستم لنفاوی مدام حرکت کند و مانع از تجمع در غدد لنفاوی شود.
همچنین ورزش پس از درمان های سرطان کمک می کند با حرکت مفاصل از تجمع این مواد جلوگیری شود البته همه این حرکات ورزشی باید زیر نظر پزشک معالج باشد.
بیمار باید از لباس ها یا بانداژ های خاص استفاده کند تا با فشرده سازی اندام هدف به تخلیه مایع لنفاوی کمک کند. فقط در زمان استحمام مجاز به استفاده از بانداژها نیست.
برای تخلیه لنفاوی در برخی موارد می توان از ماساژ کمک بگیرید پزشک بعضی از حرکات ساده را به شما اموزش می دهد تا به تخلیه لنفاوی کمک کند. این نوع از ماساژ باید توسط متخصص ماهر لنفادم انجام شود.
پزشک در این روش از چهار مرحله: یعنی ماساژ،بانداژ مخصوص،مراقبت از پوست عضو درگیر،انجام حرکات ورزشی استفاده می کند.
این راه بهترین روش ترکیبی برای درمان می باشد. پزشک لنفولوژیست ابتدا با این روش باید درمان را شروع کند و حتی اگر لازم باشد حرکات را به بیمار اموزش دهد تا در منزل انجام دهد.
در این زمان فرد بیمار باید از لباس ها یا بانداژ های محکم و خاص استفاده کند تا با فشرده سازی اندام هدف به تخلیه مایع لنفاوی کمک کند.
به دلیل تجمع مایع لنفی در پاها میزان درد و تورم در پاها افزایش می یابد می توان با بالا نگه داشتن پاها به تسکین درد و کاهش تورم در این قسمت ها کمک کرد.
انجام عمل جراحی یکی از اخرین مراحل برای درمان لنفادم می باشد .
در برخی موارد پزشگ حتی به مدت یکسال از روش های ذکر شده در بالا برای درمان کمک می گیرد و اگر به نتیجه مطلوب نرسید دست به جراحی می شود.
از انواع جراحی های معرفی شده توسط متخصصان لنفولوژیست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جراحی پیوند لنف به وریدها
لیپوساکشن یا تخلیه چربی
پیوند سلول های بنیادی
پیوند غدد لنفاوی
برداشتن بافت فیبروز
پیوند غدد لنفاوی شکم به اندام های درگیر